Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.
Vraag:
In alle pensioenpotten bij elkaar zit volgens mij meer dan 1400 miljard euro. Daarvan zal een groot deel heus wel benodigd zijn voor toekomstige verplichtingen. Maar niet alles! Dus waarom wordt voor gepensioneerden hun aanvullend pensioen niet geïndexeerd? Wie bepaalt dat?
Antwoord:
Dat is een terugkerend item. De pensioenfondsen zijn aan wettelijke regels, zoals de rekenrente, gebonden. Daarop zijn weer de dekkingsgraden vastgesteld (gebaseerd op gemiddelde aannames) die weer met de verplichtingen te maken hebben in de toekomst voor mensen die nog geen aanvullend pensioen hebben. Daardoor hebben velen in het pensioenfonds er al jaren niks bij gekregen in hun pensioen boven de AOW. Sommige pensioenfondsen hebben zelfs kortingen toegepast.
Het huidige pensioenstelsel gaat trouwens iets veranderen als de Tweede Kamer het ook wil. De minimale dekkingsgraden worden niet boven de 104 procent maar 100 procent. Het hangt van uw pensioenfonds af of dat voor u gunstig of ongunstig uitpakt.
De inspraak is wettelijk goed geregeld. Het bestuur is paritair (werkgevers/werknemers). De meeste pensioenfondsen hebben ook nog een deelnemersraad. Die het bestuur controleert. Er is slechts een klein clubje van kenners in de ingewikkelde pensioenwereld. Vaak worden pensioenbesturen geadviseerd door actuarissen (onafhankelijke pensioendeskundigen).